ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ "11"

Αναμένοντας την επίσκεψη-ενημέρωση στην Θεσσαλονίκη εκ μέρους της ΕΟΠΕ, όπως αυτή προαναγγέλθηκε με επίσημο μάλιστα τρόπο, μελετήσαμε τις προτάσεις της ΕΟΠΕ.Με πρωτοβουλία των παρακάτω συλλόγων πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συγκέντρωση με θέμα την διαμόρφωση των ομίλων της Α2 Γυναικών.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Ο χωρισμός των ομάδων σε 2 ομίλους των 9 και 15 ομάδων έτσι όπως σχεδιάστηκε αντιβαίνει στις αρχές της ισονομίας και ισοδύναμης ανάπτυξης του αθλήματος.
1ονΗ άνοδος από την Α2 στην παραπάνω κατηγορία (Α1 ή Preleague) δεν γίνεται με τα ίδια κριτήρια αφού η μία ομάδα θα βγει από όμιλο με 9 ομάδες ενώ η άλλη από όμιλο με 15 ομάδες, και μάλιστα έπειτα από αγώνες 3 φάσεων. Το ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Α2 των ανδρών δεν αντέχει σε καμία κριτική γιατί έτσι και αλλιώς είναι εντελώς διαφορετικά τα πρωταθλήματα και επιπλέον στους άνδρες δεν υπάρχει PreLeague.
2ονΟ υποβιβασμός των ομάδων της Α2 ακολουθεί ένα εντελώς περίεργο αλγόριθμο με το σκεπτικό στο μέλλον να υπάρξει ισαριθμία μεταξύ Βορρά και Νότου. Το γεγονός ότι η τωρινή PreLeague έχει 11 ομάδες του Νότου και μία του Βορρά (το πως βγήκαν 10 Νότου και 2 του Βορρά είναι απορίας άξιον ) δεν πρέπει να επηρεάζει την Α2, αφού με τα τωρινά δεδομένα είναι αποκλειστικά υπόθεση του Νότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  είναι υπεύθυνες οι ομάδες για αυτό. Το θέμα της αναλογικότερης αντιπροσώπευσης της PreLeague δεν είναι του παρόντος αλλά υπάρχει έδαφος για να οικοδομηθούν νέες προτάσεις. Το πρόβλημα του υποβιβασμού μπορεί να λυθείμε πιο δίκαιο και μόνιμο τρόπο όπως περιγράφεται παρακάτω.
3ονΗ άνοδος στην Α2 ακολουθεί ομοίως έναν περίεργο αλγόριθμο με την λογική της μελλοντικής και πάλι ισαριθμίας, η οποία να τονιστεί πως δραστικά αλλάζει τον χάρτη του βόλεϊ αφού ενώ υπάρχει ( σύμφωνα με τα γραφόμενα της εν λόγω πρότασης) αναλογία 9 Νότος και 15 Βορράς, αυτή ανατρέπεται σε 2-3 χρόνια μειώνοντας τις ομάδες του Βορρά και αυξάνοντας αυτές του Νότου. Ακραίο παράδειγμα, ενώ πέφτουν 2 του Βορρά ανεβαίνουν 5 του Νότου!!! Αντί λοιπόν να λυθεί μελλοντικά το θέμα της εντοπιότητας της PreLeagueμεταφέρεται το θέμα στην Α2, και ρωτάμε γιατί να συμβεί αυτό?
Συμπερασματικά λοιπόν:
•    Φαίνεται ότι για τον υποβιβασμό υπάρχει αναλογικότητα του μοντέλου «περισσότερες ομάδες άρα περισσότεροι πέφτουν» ενώ από την άλλη δεν ισχύει το ίδιο μοντέλο για την άνοδο, πως γίνεται αυτό?
•    Πως γίνεται να πέφτουν πολλές ομάδες και να ανεβαίνουν λίγες (Βορράς)?
•    Πως γίνεται να πέφτουν λίγες ομάδες και να ανεβαίνουν πολλές (Νότος)?
•    Ποια αξιοκρατία και ποια δικαιοσύνη υπάρχει όταν στο μέλλον θα γίνουν οι ομάδες από 12 σε κάθε όμιλο, όταν αυτό θα προκύψει από συμπίεση του ενός (15 ομάδων) ομίλου και την γιγάντωση του άλλου(9 ομάδων)?

Η πρότασή μας λοιπόν είναι αυτή στην οποία μελλοντικά καταλήγει η πρόταση της ΕΟΠΕ.
Δημιουργία δύο ομίλων των 12 ομάδων, πράγμα που εξασφαλίζει, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα θέματα ισονομίας, δικαιοσύνης αλλά και αναλογικότητας σε άνοδο, υποβιβασμό και οικονομικών κριτηρίων.
Οι 12 βορειότερες ομάδες στον έναν όμιλο και οι 12 νοτιότερες στον άλλο.
Άνοδος στην PreLeague: ο πρώτος από κάθε όμιλο
Υποβιβασμόςστην Β’ Εθνική: οι 3 τελευταίοι από κάθε όμιλο.
Άνοδος στην Α2 : Τόσες ομάδες ώστε το σύνολο να είναι 12 σε κάθε όμιλο αφού συνυπολογιστούν με αυτές που θα πέσουν από την PreLeague.
Όμιλος Νότου: 6 Αθηνών + 2 Κρήτης + 1 Πελοποννήσου + 3 κεντρικής Ελλάδος.

Όμιλος Βορρά : 3 Θράκης και Αν. Μακεδονίας + 6 Θεσ/νίκης +2 Μακεδονίας + 1 Δυτικής
   
Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι αναμένουμε την επίσκεψη της ΕΟΠΕ και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των προτάσεων που κατατέθηκαν και να συνεισφέρουμε στην δικαιότερη κατανομή των ομάδων σε ομίλους μιας και είναι γνωστό ότι «ματώνουμε» εδώ και χρόνια χωρίς καμία στήριξη. Θα έπρεπε να μην ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα αλλά με αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και προώθηση του βόλεϊ.
ΝΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΟ ΒΥΣΣΑΣ
ΑΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΣ ΕΛΠΙΣ
ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΑΣΚ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
ΜΑΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
ΠΑΟΚ
ΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΑΠΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ
ΕΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.